Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2011 11:58 - Лекарствени форми на основа на прополис
Автор: biomedyt Категория: Други   
Прочетен: 5871 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 20.09.2011 12:01



image



Лекарствени форми на основа на прополис

 

В практиката се използват три вида лекарствени форми според тяхната концентрация – течни, меки и твърди.

·     Спиртен  екстракт.

Нарязаният на дребно прополис се залива с 950 С спирт в съотношения  1:5 или 1:6 (100гр. прополис и 500 или 600 мл. спирт). Отговорът  на съда се запушва и се оставя да престои на тъмно  при стайна температура за 3-4 дни, като многократно  се разклаща, след което се прецежда през няколко слоя марля или филтърна хартия. Филтратът се поставя в мерителен цилиндър и се добавя 95 0 спирт до изходния обем (500 или 600 мл.). По такъв начин се получава съответно 20% или 15% спиртен екстракт. За по-лесно, макар и по-неточно, получаване на 30% спиртен екстракт от прополис се  постъпва по следния начин: 30гр. прополис, нарязан на малки  на малки късчета, се  залива с 100 мл. 95 0 спирт, държи се 4-5 дни на тъмно  в запушен съд, като периодически се разклаща. След това се филтрира. Съхранява се  на стайна  температура. Има неограничен срок за съхранение  и служи като изходен продукт за получаване  на други форми  (емулсии, концентрати, прополизати и др.).

·     Прополисова вода – Остатъкът от прополиса след получаването на спиртния  екстракт се използва  за приготвяне на прополисова вода. Този остатък се залива с дестилирана вода в съотношение 1:20 и се разбърква много добре. Оставя се да отлежи десетина минути, след което се преецежда през марля. Разтворът се загрява на водна баня  (80оС – 90оС) при постоянно разбъркване, при което остатъкът от спирта се изпарява. С След 12 часа се филтрира.С течение на времето активността на прополисовата вода е подходяща за инхалации, гаргари, компреси и др.

·     Емулсии – Спиртно- водните емулсии се приготвят от 30% спиртен екстракт, смесен с вода в съотношение 1:5, 1:10 и 1:100. Те имат огранничена трайност (6-7 дни) . Употребяват се в стоматологичната практика , за компресии и др. Спиртно – маслените емулсии се получават от 30% спиртен разтвор, смесен с глицерин, слънчогледово или рибено масло, витамин А и др. В съотношение 1:1 или 1:2 имат неограничена трайност. Преди употреба  се разклащат.

·     Воден екстракт. Получава се следния начин. 10 гр. натурален прополис, нарязан на късчета, се залива  със  100 мл. студена вода в емайлиран  съд, който се захлупва и се поставя на водна баня в продължение на 45 минути. Оставя се да изстине. Отделеният на повърхността восък  се събира, а течността (съдържа термолабилните съставки на прополиса) се излива в съд (шише). Към остатъка на дъното на съда се добавя още 10гр. свеж прополис и още 100мл. студена вода и се оставя да ври 10-15 минути на слаб огън (не се поставя на водна баня ). След като изстине восъкът от повърхността се събира, а течността, съдържаща термостабилните съставки на прополиса, се излива в същия стъклен съд. По такъв начин се получава около 200 мл. 10% воден екстракт от прополис с трайност 10 дни.

 

Меки лекарствени форми

на основа  прополис са следните:

 

1.      Концентрат от прополис

Използват се  два вида концентрати:

·         *„гъсти” с влажност от 25 %

·        *„сухи” с влажност до 5%

Ш  Концентратите се получават от спиртните екстракти чрез изпаряване на спирта до съответния процент влажност в сушилен шкаф при температура 60о С.

Ш  Възможно е спиртът да се изпари и на водна баня (до 1/3 от първоначалния обем), при което обаче излитат някои от ценните съставки на прополиса.

 Концентратите  служат за изходен продукт при приготовляване на мехлеми, пасти, супозитории. Последните се изготвят от сух концентрат (0.1г.) и какаово масло (2,0 гр.).

  2.      Мехлеми  - За основа на мехлемите служат вазелин или вазелин-слънчогледово масло, а за емулгатор – ланолин. В практиката се използват 1,2 и 5 % прополисови мехлеми.

Рецепта:

Ш  Едно- и в двупроцентните се приготвят съответно от 1 и 2 гр. „гъст” концентрат на прополис с добавка на 90 гр. вазелин и 10 гр. ланолин.

Ш  За получаването на 5 % мехлем се използва 5 гр. концентрат  от прополис и се добавя 80 гр.  вазелин и 15 гр. ланолин.

Начин на приготвяне:

Добре разтритият ланолин се смесва постепенно с концентрата от прополис при постоянно разбъркване до степен на еднородна маса. След това, продължавайки разбъркването се поставя вазелин.

Народната медицина препоръчва при приготвянето на мехлемите да се използва 10% пчелен восък.

3.      Прополисови пасти.

Прополисът на малки късчета се поставя в хладилник, при което става крехак и лесно се счуква. Добре стрит, той се  прибавя към основата (мед, маргарин, краве масло и др.) при енергично разбъркване, така че да се получи 10, 15, или 20% смес. Може да се използва също гъстият концентрат на прополиса ( при съотношение 5 г. концентрат на 100 г. основа). Препоръчваната доза е 1 ч.л. 3 пъти дневно Ѕ -1час преди  ядене.

 В практиката се използват два вида твърди форми прополис.

Ш  За вътрешно приложение – Натуралният прополис (след предварителното му почистване от външни примеси) се приема във вид на гранули, таблетки или настърган. Дневната доза е от 1 до 5 гр., разделена на 3 приема – 1-11/2 часа преди ядене. Общото количество прополис за целия курс на лечение варира според заболяване и състоянието на болния от 20 до 200 и повече грама.

Ш  За външно приложение – От натурален прополис се от рязват пластинки, затоплят се леко и се прикрепват с лейкопласт само върху болния участък, например кокоши трън, мазол, брадавица и др. Така фиксирани, те остават 2-3 или повече дни в зависимост от естеството на страданието. Пластири се приготвят от восък и прополис с които е напоено парче памучна материя. Преди употреба пластирите леко се затоплят и може да се използват многократно, тъй като с течение на времето не губят активността си. Прилагат се и върху големи участъци от тялото, например стави, гръден кош и др.

!!! В народната медицина се използват пластири онези уплатняващи  пърчета плат, които пчеларите поставят над рамките в кошера и които пчелите сами напояват много добре с чист прополис.

 
Прополисотерапия при рани и изгаряния

Oще от древността инките и египтяните са прилагали прополиса при трудно заздравящо рани и изгаряния .  Във Всерусийския център по изгаряния в гр. Горки от дълги години  колектив от специалисти използва лечебните качества на прополиса в случаите на трудно зарастващи рани от изгаряния.

Пример:

С.П. Пахов прилага прополиса при 1100 болни с изгаряния от II, IIIa, IIIб и IV степен  с поражения, засягащи до 75% от повърхността на тялото.

· При болните с II степен изгаряния след предварителна обработка на раната (изваждане на съдържимото на мехурите и отстраняването на смъкнатия епител) се поставяла  превръзка с 15 % прополисов мехлем.

При това  при по-голяма част от  случаите не се налагало смяна на превръзката, тъй като под нея  за 8-10 дни  настъпвала пълна епителизация (заздравяване).

· При болните от III и IV  степен изгаряне Пахомов също получава много добри резултати: при III а степен лечението с прополис води до зарастване на раната, при IIIб и IV степен то се прилага с цел подготовка  на кожна пластика. Два-три дни до пластиката и в деня на самата пластика не се препоръчва поставянето на прополисов мехлем, който възпрепятства  срастването на трансплантата с подкожната тъкан.

Резултати на други специалисти от Всерусийския център по изгаряния в гр. Горки:

· 5 Ѕ  годишно дете, получило тежки изгаряния на двата крака и долната част на корема в следствие заливане с гореща вода. Проведено е  лечение в клиника  по изгаряния, но раните не заздравяват и на шестия ден от постъпването майката трябва да даде съгласието си за трансплантация на кожа взета от тялото на детето. Поради това, че майката не се съгласява, детето бива изписано. Започнато е лечение с 15%  прополисов мехлем. Постепенно започнала да се появява епителация (заздравяване) на раните и в продължение  на 7-8 дни те се затворили напълно и се покрили с нежна  кожа. На контролния преглед след 6 месеца на мястото на изгарянията не се забелязвали каквито и да било белези.






Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - Xrumer service - we publish your marketing post up to 100K forums worldwide
18.02.2012 06:04
Get up to 100000 forum backlinks with our backlinks service & massive targeted traffic Get amazing online web traffic using superb backlink service available. We are able post your custom post up to 100’000 forums worldwide, get insane amount of backlinks and amazing targeted web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: biomedyt
Категория: Други
Прочетен: 219242
Постинги: 19
Коментари: 184
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930