Прочетен: 1825 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 03.11.2011 09:21
Пчелните продукти с хранително – лечебни свойства
Храната на човека е сложно съчетание от различни продукти, които съдържат разнообразни по количество и качество хранителни вещества: белтъци, масти, въглехидрати, витамини, минерални соли и вода. Тя е единствен източник на енергия и градивен материал за развитието и възстановяването на организма. Правилното хранене осигурява здрав и работоспособен организъм, повишава защитните му сили и му дава възможност да се приспособява по- лесно към различните влияния на околната среда.
Пчелните продукти с хранително – лечебни свойства (пчелен мед, прашец и пчелно млечице) съдържат всички необходими за човека хранителни вещества: въглехидрати, белтъци, масти, витамини и минерални соли. Тяхната биологична ценност се дължи обаче на богатото съдържание на ензими, аминокиселини, витамини, антибиотици, хормони и пр. – лесно усвоими от организма и играещи роля на естествени медикаменти. Голям брой от тези компоненти пчелите вземат наготово от лечебните растения. За разлика от фармацевтичните форми, при които се използват същите растения като суровина, лечебните вещества в пчелните продукти се съдържат в натурален, неманипулиран вид.
Освен за лечение на някои заболявания, общо укрепване на организма и повишаване на съпротивителните му сили пчелните продукти с хранително – лечебни свойства, особено медът, са подходящи за приемане и като ежедневна, здравословна храна за населението, важно звено в борбата с неблагоприятни фактори на съвременната външна среда.
Източник: Починкова, П., „Пчелните продукти в медцината”, София 1986
Тагове:
Полицията пак удари престъпността. Задър...
Турция ще строи 18 язовира по границите ...
ОЧАКВАЙТЕ: КАКВО И КЪДЕ ОБЯДВАХМЕ ЕДН...
Космически заплати в държавните бордове!...