Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2011 12:11 - ПЧЕЛНА ОТРОВА
Автор: biomedyt Категория: Други   
Прочетен: 4758 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.09.2011 12:25


image



ПЧЕЛНА ОТРОВА 

Пчелната отрова е четвъртият продукт от пчелите. Тя е секрет от двете отровни жлези на пчелата. Пчелната отрова представлява прозрачна течност с кисела реакция, горчив вкус, характерна миризма и добре изразени бактериоубйствени свойства. Пчелата използва пчелната отрова за индивидуална защита и за опазване на пчелното семейство от врагове.
 ФИЗИЧЕСКИ СВОЙСТВА
Прясно добитата пчелна отрова е безцветна до жълтеникава опалесцираща течност със сладникав вкус и характерна миризма. След време вкусът й преминава в горчив. Пчелната отровата има кисела реакция рН 4,5-5,5 и относително тегло 1,1313. Оставена на въздуха бързо се освобождава от летливите си съставки и изсъхва. Сухото вещество е около 30-45%, от което около 80 % са пептиди и белтъци. В летливата фракция са доказани освен вода и n-амилов, изоамилов и етилов ацетат. Пчелната отрова не се разтваря в спирт. Разтворима е във вода и киселини. Сухата пчелна отрова има сивобелезникав цвят, дразни силно лигавиците на носа и очите. Устойчива е на загряване до 115 °С и на замръзяване. В сух вид може да се съхранява с години без да загуби токсичните си свойства. Устойчива е спрямо основи и киселини. Под влияние на някои бактерии и храносмилателни ензими загубва активността си.
ХИМИЧЕСКИ СВОЙСТВА И СЪСТАВ
 В състава на пчелната отрова влизат белтъци, липоиди, стеарини, киселини, основи, въглехидрати и др. Чрез електрофореза са изолирани 8 фракции белтъци.
 Захари - в пчелната отрова са 2-6%. Добитата с колектор пчелна отрова, която не е замърсена от пчелен прашец, нектар и части от пчели не съдържа захари.
Мастоподобните вещества в пчелната отрова са 1-3%.
Свободните аминокиселини са около 1%.
 Хиалуронидаза - в пчелната отрова е 2-3%. Тя разгражда хидролитично хиалуроновата киселина, което способства за проникването на отровата в тъканите. Има алергизиращо действие.
Фосфолипаза-А - в пчелната отрова заема 14 % от сухото вещество. Тя разгражда фосфолипидите и ги превръща в токсини, които разрушават червените кръвни телца, другите клетки и субклетъчни структури. Понижава съсирването на кръвта и подтиска тъканното дишане.
Алфа-глюкозидаза -  в пчелната отрова заема под 1 % от сухото вещество. Тя разгражда гликозидите в прашеца и нектара.
            Липофосфолипаза -  (Фосфолипаза В) в пчелната отрова заема под 1 % от сухото вещество. Тя неутрализира токсичното действие на Фосфолипаза-А и лизолецитина.
            Мелитин - в пчелната отрова заема 50% от сухото вещество. Представлява полипептидна верига от 26 аминокиселинни остатъка. Той активира хипофизо-надбъбречната система и отделянето на надбъбречни хормони, които подтискат имунните реакции. Хемолизира червените кръвни клетки и причинява свиване на гладката мускулатура. При по-високи концентрации разрушава клетъчните мембрани на мастоцитите и базофилните клетки, настъпва освобождаване на биогенните амини – хистамин и серотонин, предизвикващи разширяване на кръвоносните съдове, увеличаване пропускливостта на капилярите, спадане на кръвното налягане и спазъм на бронхите. Стимулира простагландина като увеличава простациклина. Така противодейства на тромбообразуването и предпазва кръвоносните съдове от атеросклеротични увреждания. Притежава лъчезащитно действие.
            Апамин - в пчелната отрова заема 3% от сухото вещество. Изграден е от 18 аминокиселини. Той увеличава количеството на надбъбречните хормони (кортизол и адреналин) и повишава кръвното налягане. Няма антигенни и алергизиращи свойства.
            МСД-пептид - (пептид 401) в пчелната отрова заема 2% от сухото вещество. Съставен е от 22 аминокиселини. Той лизира гранулите на мастоцитите при което от тях се отделя хистамин, серотонин, хепарин и хомотрипсиноподобен протеолитичен ензим. Спада към групата на хистамин-либераторите. Увеличава капилярната пропускливост. Има противовъзпалително действие. По-активен е от хидрокортизона.
            Адолапин - съставен е от 103 аминокиселини. Притежава противоболково и противовъзпалителни действие.
 ЛЕЧЕБЕН ЕФЕКТ
1. Противовъзпалително, разсейващо, подобряващо храненето и обезболяващо действие в областта на засегнатия участък.
2.   Токсините от отровата оказват дразнещо действие върху периферния рецепторен апарат и се предават на централния мозък. Той стимулира системата хипофиза-надбъбречни жлези да отделя противовъзпалителни хормони и кортизон.
3. Пчелната отрова блокира предаването на импулсите в нервната система т.е. прекъсва или отслабва нормалните връзки в нея.
4.  Увеличава мускулната сила на сърцето.
5. Увеличава притока на кръв към мозъчните съдове и сърдечните коронарии.
6.  Отслабва алергичния бронхоспазъм.
7.  Отслабва условните рефлекси.
8.  Увеличва обемната скорост на сърцето и сърдечната дейност.
9. Понижава кръвното налягане, което има периферен характер. Обуславя се от отпускането на гладката мускулатура на кръвоносните съдове.
10.  Оказва общо болкоуспокояващо и аналгетично действие.
11.  При хора, в чиято кръв се съдържа имуноглобулин-С се увеличават защитните антитела и имунитета.
12. При хора, в чиято кръв се съдържа имуноглобулин-Е предизвиква бурна алергична реакция и не създава защитни антитела.

Лечението с пчелна отрова започва винаги след предварително изпитване чувствителността на болния към отровата и изключване на противопоказанията за лечение с нея. Болни с повишена чувствителност или с имунитет не подлежат на лечение.
Пчелоужилване
Най-старият метод, при който живата
пчела сама, непосредствено внася всички съставки на отровата в тялото на болния. Този метод се прилага и досега широко в народната медицина и дори в някои лечебни заведения в ОНД, Япония, България и др. Дозира се по броя на ужилванията, които варират от няколко на ден до 25-30 дневно при обща доза 180-200 ужилвания за един курс на лечение.
    Инжектиране на стандартизирани препарати, съдържащи пчелна отрова
 Инжектирането на препарата става вътрекожно или в дълбочина в областта на болестното огнище, както и в областта на съответния сегмент на гръбначния стълб.
Лечението се провежда ежедневно или през ден. Дозировката е според схемата за препарата, но винаги в постепенно повишаващи се количества, като се следи внимателно за ответната реакция от страна на болния. Продължителността на курса на лечението е в зависимост от естеството на заболяването, неговия стадий и пр. При т.нар. дълъг курс се изпълняват 20-30 сеанса в продължение на 6-8 седмици при обща доза 300-500 пчелни единици (Една пчелна единица (ПЕ) е количеството отрова, получено от една пчела, и се равнява на 1.10-5 mg. суха пчелна отрова). Този курс се прилага при ревматоиден артрит, бронхиална астма и др. При късия курс на лечение се изпълняват 12 сеанса в продължение на 2-3 седмици при обща доза 150-200 пчелни единици. Прилага се при неврити, тромбофлебити и др.
Eлектрофореза с пчелна отрова
Eлектрофореза с пчелна отрова. Лечението е въведено през 1934 г. Неговото предимство пред ужилванията и инжектиранията на препарати от пчелна отрова се състои в това, че е безболезнено и осигурява значително подкожно депо, откъдето постепенно отровата навлиза в тъканите. Тъй като водните разтвори на пчелната отрова са нетрайни, разтварянето и става непосредствено преди провеждане на процедурата. Времетраенето на процедурите е от 15 до 30 минути при сила на тока 20-30 mА. Курс на лечение - 12-15 сеанса.

Фонофореза с пчелна отрова

Фонофореза с пчелна отрова. Метод, при който отровата се внася в организма с помощта на ултразвукова енергия. Въведен е и е обоснован експериментално и клинично от П. Починкова през 1966-1972 г. Лечебният ефект се постига в резултат на комбинираното действие на ултразвуковата енергия и пчелната отрова. За контактна среда служи унгвент, съдържащ 150-300 mg пчелна отрова. Процедурата се извършва по лабилна методика - с придвижване на озвучителя върху огнището на поражението и в областта на съответния сегмент от гръбначния стълб. Тя е с времетраене 5-12 min при интензитет на ултразвука 0,3-1 W/cm2. Курсът на лечение е 12-15 процедури.

Акупунктура с пчелна отрова

Акупунктура с пчелна отрова. Въвеждането на отровата става в известните от древността биологично активни точки и зони (БАТ и БАЗ) на кожата. При това се постига съчетано действие на точковата терапия и на апитерапията, което води до по-добри терапевтични резултати. Осъществява се чрез пчелоужилване или инжектиране на препарати от пчелна отрова.
    Микроелектрофореза и микрофореза. Внасяне на пчелна отрова в биологично активните точки на кожата. Осъществява се с помощта на галваничен ток или ултразвукова енергия.


Частични бани с пчелна отрова

Частични бани с пчелна отрова. Методът се използва главно за лечение на горните и долните крайници. Той съчетава механизма на действие на пчелната отрова с топлинния ефект на водната среда. Прилага се при домашна обстановка и има изразен болкоуспокояващ и подобряващ кръвообращението ефект. Прилага се при нервно-циркулационни, вегетативно-дистонични, атеросклеротични и посттравматични смущения в оросяването на крайниците, както и при техните ставни и мускулни заболявания

Външно приложение чрез механично втриване
Външно приложение чрез механично втриване на мехлеми и линименти, съдържащи пчелна отрова. Използват се широко в лечебната практика на почти всички страни в Европа, Азия, Австралия и др. и са най-удобната форма за масова употреба при домашни условия. Прилагат се при болки от невралгичен характер, простудни и травматични мускулни и сухожилни процеси, деформиращи артрози (шипове) на различни стави и пр.
    При упорити случаи и рецидиви препаратът може да се втрива неколкократно в денонощието, като
лечението продължава не по-малко от десетина дни.








Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: biomedyt
Категория: Други
Прочетен: 219299
Постинги: 19
Коментари: 184
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930